Amit a vállalkozás indításakor senki nem mondott el neked – Hitek és tévhitek 1 . rész


A vállalkozás indítása csupa remény, csupa pozitív gondolat és sikervágy. Van sok elképzelésed arról, milyen lesz, de tudod-e valójában, pontosan mibe is vágsz bele? Ehhez adunk szempontokat a blogcikk sorozatunkban. Olvass tovább!

1. Ha vállalkozást indítasz, nem függsz senkitől

Való igaz, ha úgy döntesz, egyedül indítasz vállalkozást, gondolhatod, hogy független leszel. Ez nagyon sok vállalkozást fontolgató egyik fő szempontja a vállalkozás elindításához.

Valóban nem függsz senkitől?

Ha csak az alapot nézzük, szükséged lesz legalább a vállalkozás elindításához egy könyvelőre, még akkor is, ha KATA-s vagy, ha másért nem, azért, hogy időnként átbeszéld vele a könyvelésedet. Céges formában szeretnél működni? Kell egy ügyvéd. Honlapot készítesz? Kell egy webes. Arculatot szeretnél? Kell egy grafikus. Nem értesz a marketinghez? Kell egy marketinges. Kiszerveznél valamilyen feladatot, mert egyedül nem bírod? Kell egy munkatárs… vagy több…

Akikkel remélhetőleg az első perctől kezdve öröm és dalolás a közös munka. Valamennyire függsz tőlük. Az ügyfeleidről pedig még nem is beszéltünk, akiktől a bevételed érkezik.

Szóval, a „nem függsz senkitől” igaz is és nem is. Nem igaz az előbbiek miatt. Igaz pedig azért, mert valóban nem függsz senki mástól, csakis saját magadtól. A saját döntéseidtől, a saját felelősségvállalásodtól.

Te alakítod ki a kapcsolataidat és végső soron te határozod meg azt, kitől akarsz, kitől nem akarsz függeni.

 

2. Ha vállalkozást indítasz, azt csinálod, amit szeretsz

Önfejlesztő és motivációs körökben sokszor elhangzik, hogy olyan vállalkozást indíts el, amit szeretsz csinálni. Miért fontos ez valójában?

Ha megnézzük, hogy egy vállalkozásnak mekkora részét teszik ki az érdemi feladatok és mekkora részét az egyéb, vállalkozásvezetési feladatok, akkor nagyjából itt is érvényes lesz a 80-20 szabály. 20% lesz az a munka, amiért valójában elkezdtél vállalkozni és 80% az egyéb, ügyvezetési feladat.

Nos, ha elindítottad a vállalkozásodat, azt fogod csinálni, amit szeretsz? Igen, 20%-ban. 80%-ban pedig olyan feladatokat, amik vagy nagyon újak és ismeretlenek, vagy a nemszeretem feladatok közé tartoznak (Pl. adminisztráció, nyilvántartások vezetése.)

Miért fontos hát, hogy szeresd azt az erősen kisebbséget jelentő 20%-ot?

Azért, hogy legyen erőd a maradék 80%-hoz akkor, amikor soknak, nehéznek, unalmasnak, stb. találod.

Azért, hogy akármilyen nehézség jön szembe, a vállalkozásodat sikerre tudd vinni. És nyerj időt egészen addig, amíg a nemszeretem feladatokat is meg tudod szeretni.

Akkor tényleg azt fogod csinálni, amit szeretsz!

 

3. Ha vállalkozást indítasz, megválaszthatod, hogy kikkel dolgozol

Szuper, nincsenek többé munkatársak, a nyakadba kényszerített főnökök, vállalkozó vagy, végre megválaszthatod, kikkel dolgozol együtt!

Vállalkozást indítasz és az lesz a munkatársad, akit csak te akarsz! Vagy aki akar a te munkatársad lenni. Vagy a webesed. Vagy a könyvelőd.

Kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy emberileg szimpatikus az a szakember, akit választani akarsz, de szakmailag csapnivaló. Az is előfordulhat, hogy szakmailag szuper, ezért elnézed neki, ha néha mogorva és szőrszálhasogató. Netán az orrából is szőr nő.

A munkatársakkal szemben viszont tagadhatatlan előny, hogy vállalkozóként tényleg azzal dolgozol együtt, akit te választasz.

A te kezedben van a döntésnek a lehetősége, hogy ha kell, milyen kompromisszumokat kötsz, illetve kinek köszönöd meg az addigi munkáját és nézel más lehetőség után.

 

4. Ha vállalkozást indítasz, a saját környezetben dolgozhatsz

Soha többet légkondis, egyterű iroda, vállalkozást indítok, onnan dolgozok, ahonnan csak akarok, akár egy lágy szellőjű tengerpartról is! Ööö, hol is?

Amíg nem tudsz saját helyet bérelni vagy vásárolni, addig leginkább a lakásod lesz a saját környezeted. Trendi kifejezéssel élve, home office. Szuper! Ki sem kell mozdulni otthonról!

A kérdés csak az, valóban szereted, ha nem mozdulsz ki? Mennyire hiányzik a reggeli kávékavargatás a munkatársakkal? A rendszeres vállalati közös események? Mennyire zavar a munkavégzésben az, ha látod közben a takarítanivalót, vagy a megigazításra váró ajtópántot?

Letennéd már otthon a munkát, de az otthonodban is csak a vállalkozással járó feladatokat látod?

Mielőtt vállalkozásba vágsz, érdemes körüljárni azt is, mit tudsz tenni ennek a kompenzálása érdekében.

folytatjuk…

Iratkozz fel hírlevelünkre és ajándékba adjuk Neked a magazin egyik csúcsinterjúját!

És ez még nem minden!!!

Hírlevélen keresztül időnként egyedi, máshol nem megszerezhető akciós ajánlatot is kapsz vállalkozó interjúalanyainktól.

 

Görgess az oldal aljára és iratkozz fel!