Komfortzóna – vagyis miért jó, ha néha a feje tetejére áll a világ?


Ha önfejlesztéssel foglalkozol, biztosan találkoztál már a komfortzóna kifejezéssel. Ha még nem cseng ismerősen, akkor pedig érdemes minél hamarabb megismerkedned vele, mert erősen összefügg a vállalkozással.

Szeretnéd tudni, miért? Olvass tovább!

 

Mi is az a komfortzóna?

Mindannyiunknak van egy megszokott, „bejáratott” élete.  Kialakítunk szokásokat, megszokásokat. Megvan, mikor kelünk, mikor fekszünk, milyen ritmusban szeretünk élni. A gond az, hogy észre se vesszük, de ehhez mind agyban, mint testileg egy idő után hozzászokunk. A megszokott életünkhöz pedig foggal-körömmel ragaszkodunk.

Hogy miért? Mert félünk változtatni rajta, félünk önmagában a változástól, attól, hogy a változás következtében elveszítünk valamit. Ezért inkább nem változtatunk. Ezt hívják úgy, hogy komfortzónán belül mozgunk.

 

Régen kipróbáltunk Andival egy jó kis komfortzóna elhagyós gyakorlatot.

Egy nyáresti, zsúfolt teaházban a komfortzónáról beszélgetve felvetettem neki, hogy spontán feküdjön le a földre és maradjon ott 30 másodpercig. Megtette, és természetesen minden szempár őrá meredt… vagy 5 másodpercig, aztán folytatta szépen mindenki a beszélgetést.

Komfortzóna átlépés volt ez? Persze! Andinak nem szokása csak úgy kávéházak padlóján pihengetni.

Észlelte ezt valaki? Persze! Andi kimozdult a komfortzónájából és ez ráadásul nemcsak neki tűnt fel, hanem a környezetének is.

Ha átléped a komfortzónádat, előfordulhat, hogy szokatlan hatást gyakorolsz a környezetedre is. De egyfelől „minden csoda 3 napig tart” – szokták mondani, itt esetünkben 5 másodpercig tartott, amíg a környezet eldöntötte, mit kezd a szokatlant történéssel. Másfelől pedig Andi is érzékelte, milyen változások mentek végbe benne.

A gyakorlatnak sok értelme nyilván nem volt, mert ettől se ő, se a környezete nem nyert igazán semmit, de arra, hogy felismerjünk egy nagyon fontos dolgot, hogy mit is jelent kimozdulni a megszokásokból, a komfortzónából, arra tökéletes volt.

 

Játszunk el egy kicsit a komfortzónád elhagyásának a gondolatával!

Hogyan lehet profitálni a komfortzónával kapcsolatos tudással az üzleti életben?

Képzeld csak el, mi történik, ha csak egy kicsit kimozdulsz a megszokott menetből, vagyis a komfortzónádból, és

  • bár görcsbe rándul a gyomrod a gondolattól, de mégis ráveszed magad, hogy üzleti céllal felhívj telefonon valakit (itt a partnerségtől kezdve az értékesítésig borzasztó hosszú a célok listája), vagy

     

  • megszólítasz egy potenciális érdeklődőt és megpróbálsz jobban ráhangolódni, kicsit jobban figyelni arra, mit is keres igazán, vagy

     

  • amikor azt hiszed, már többet nem bírsz, mégis többet dolgozol és hatékonyabban szervezed a napodat, vagy

     

  • tartasz egy nyilvános előadást, felveszel egy marketing célú videót magadról…

A lényeg, hogy Te magad tudod igazán, mi jelenti számodra a komfortzónából történő kimozdulást. (Van olyan, akinek a pihenés tartozik ide, mert ahhoz szokott hozzá, hogy éjt nappallá téve dolgozik.)

Az igazán fontos az, hogy tudatosítsd, mi mindent nyerhetsz ezzel: a világ egy másik szemüvegen történő megismerését, a lehetőségeid kiszélesedését, igazi önmegvalósítási kalandot és mindezek által valódi csodák megélését. És persze, akár több ügyfelet, több pénzt is.

Még nem iratkoztál fel a hírlevelünkre? Tedd meg és ajándékba adjuk Neked a magazin egyik csúcsinterjúját!

És ez még nem minden!!!

Hírlevélen keresztül időnként egyedi, máshol nem megszerezhető akciós ajánlatot is kapsz vállalkozó interjúalanyainktól.

Görgess az oldal aljára és iratkozz fel!