Sikeres vállalkozó akarsz lenni? Ez az, ami elengedhetetlen hozzá!


Amikor vállalkozóvá válsz, kulcskérdés a saját magadról alkotott vélemény, vagyis az önbizalom kérdése. A vállalkozásod sikere múlhat azon, hogy mennyire értékeled magad – pont annyira fognak az ügyfeleid is.

 

1. Önbizalom kihívás

Reggel van. El kell indulnod. Fontos tárgyalás vár rád, ami a vállalkozásod jövőjét meghatározza –vagy legalábbis úgy érzed. Az otthonod, a védett várad erőteljes biztonságot ad, ha azt elhagyod, azaz kimész terepre, tudatosan vagy tudattalanul is egyszerre több nehézséggel is szembe kell nézned.

A legerősebb, legalapvetőbb érzés, hogy vagy te, és van a világ. Egyedül állsz szemben a hatalmas, gomolygó, megfoghatatlan kihívástömeggel. Ez azért lehet megtévesztő, mert a világ valójában ugyanolyan egyénekből tevődik össze, mint te. A tömeg egytől egyig emberekből, hozzád hasonlókból áll.

Ha ezt felismered, és az utcai járókelőkben, ügyfeleidben, partnereidben, munkatársaidban meglátod a – talán még a tiednél is nagyobb – bizonytalanságot, akkor ez a tudat magabiztosságot, önbizalmat ad. Senki nem tökéletes. Miért épp neked kellene annak lenned?

 

2. Önbizalom kihívás

Kiléptél a falaid közül, jöhet a biznisz. A feladat rövid és célratörő: el kell adnod magadat.

Itt jön az önbizalmad valódi erőpróbája. Hinned kell abban, hogy bár lehet, hogy ha nem is te vagy a legjobb, a piacvezető, de ahhoz elég jó vagy, hogy legyen helyed a piacon.

Ez is összefügg az önbizalommal? Naná, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnád: nem az a sorrend, hogy dolgozol egy csomót az önbizalmadon, aztán ha minden jó lesz, jöhet az üzlet. Épp fordítva.

A már meglevő önbizalmaddal egyszerűen csak csinálod. Csinálod jó sokat a magad eladását, gyakorolod egészen addig, amíg már a füleden jön ki az egész, függetlenül az eredménytől. Azért függetlenül, mert az ügyfélreakciók palettája - majd meglátod –, rendkívül színes, sőt, olyan is megeshet egy idő után, hogy valaki, látva a csetlés-botlásaidat, épp azért vásárol tőled, mert értékeli az erőfeszítéseidet.

Csinálod, csinálod, csinálod – és egyszer csak megjön az önbizalom is.

 

3. Önbizalom kihívás

Ha már jól feltöltődtél önbizalomból, jön a következő szint: kordában is kell tartanod a megszerzett erődet.

Ha meglódul a biznisz és kicsit jobban gurul a szekér, vagy akár csak egy váratlan pozitív eredmény következik be, hajlamos lehet az ember „elszállni”. Hajlamos lehet lenézni a többieket, kérkedni a sikereivel (egyre nagyobb BMW áll a garázsban, a gyerek borsos tandíjú magániskolában), és minél inkább erre az útra lép az alázat útjáról, annál nagyobb pofára esés következik utána.

Gondolj csak bele, megszoksz egy jobb életszínvonalat, ezáltal jobban függsz a pénztől – és így megrendelőidtől is. Ki leszel szolgáltatva nekik. Úgy ugráltathatnak, ahogy akarnak, de te a pénz miatt nem tudsz már szabadulni. Hajtasz a pénzért, hajtasz és hajtasz… Ez hosszú távon kiégéshez is vezethet.

Az élet mindig gondoskodik az egyensúly megtartásáról. Mit lehet tenni? Akkor most ünnepelj magadban? Meg lehet osztani az örömödet, lehet ünnepelni, de tekintettel másokra. Ne a saját önbizalmadon akarj erősíteni, hanem mondjuk ezt a frissen érkezett energiát tedd bele mások önbizalmának erősítésébe. És egyszerűen jobb lesz a világ is.

Összegezve az előzőeket: az önbizalom, persze, annál jobb, minél egészségesebb, de a természet gondoskodik arról is, ha valaki szélsőséges önbizalommal bír.

Mindenkinek van helye a piacon, mindenki megtalálja és bevonzza a hozzá hasonló embereket. Partnereket, ügyfeleket, vásárlókat. A kérdés sokkal inkább az marad, jó-e neked így, vagy szeretnél változást, szeretnél fejlődést? Ha igen, akkor próbálkozz és gyakorolj sokat.

Változtass, változz és új lehetőségek fognak érkezni az életedbe, a vállalkozásodba.

Iratkozz fel hírlevelünkre és ajándékba adjuk Neked a magazin egyik csúcsinterjúját!

És ez még nem minden!!!

Hírlevélen keresztül időnként egyedi, máshol nem megszerezhető akciós ajánlatot is kapsz vállalkozó interjúalanyainktól.

Görgess az oldal aljára és iratkozz fel!