VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSA, FEJLESZTÉSE


Mit gondolsz, mi az a legnagyobb kincs, amit birtokolhatsz? Mi ez a kincs, amivel elindulhatsz a vállalkozói úton? És mi ez a kincs, amivel meglévő vállalkozásodat fejlesztheted?

Reflexszerűen vághatnánk rá, hogy a pénz. Lehetőleg jó sok.

Én mégis inkább azt gondolom, van ennél értékesebb, ami fentiekhez elengedhetetlen: ez pedig a tudás.

Miért a tudás? Minek a tudása? Mennyi tudás? Ezek mind olyan kérdések, amire nincsen egzakt válasz, de ha mégis válaszolni szeretnénk, mondhatjuk azt, amit a pénznél is: minél szerteágazóbb tudás és minél több!

Nézzük sorban őket.

Miért a tudás?

Egyrészről ez az, amit, ha egyszer megszerzel, el soha nem veszítheted és senki el nem veheti tőled. Másrészről ez alapja mindennek. Kisgyerekként felnőtté váláskor mennyi, de mennyi tudást szívtunk magunkban, emlékeztek még? A beszédtől kezdve a kerékpározáson át az érettségi megszerzéséig. Mivel lenne ez most másabb jelenlegi helyzetünkben? Bármi mást szeretnénk, mint ami van jelenleg, tudásra van szükségünk! Mégpedig egy kérdésre keressük a válaszokat: hogyan?

Minek a tudása?

Ez már kicsit kacifántosabb kérdéskör. Nyilvánvalóan nem a csirkepaprikás tökéletes receptjét szeretnénk megtanulni (bár, ha éttermet szeretnénk nyitni, lehet, hogy nem árt!), tehát legalább a témakört ki fogjuk tudni választani. Azonban biztosak lehetünk abban, hogy tudjuk, milyen egyéb témába kell még beleásnunk magunkat? Nézzünk egy példát: honlapkészítéssel kapcsolatosan szeretnénk vállalkozni. Elvégzünk egy tanfolyamot, meg is tanulunk jól funkcionáló weblapokat szerkeszteni, de mi az, amire még szükségünk lehet? Milyen területekről kell még infót gyűjtenünk? Pl. grafikai tudás, mert hiába a jól funkcionáló honlap, sajnos a külcsínre nagyon sokat adunk (így van ez az élet minden területén is, mint pl. egy társasház felújításakor is szívesebben költ a lakóközösség a homlokzatra, mint a gépészetre). Aztán mi kell még a honlapkészítéshez? Marketing tudás, értékesítési ismeretek, megfelelő kommunikáció, de talán még öltözködési stílusok ismerete is, hiszen, ha személyesen találkozunk ügyfelünkkel, őt emeljük fel azzal, ha elegánsak vagyunk. Aztán jön még az adózási ismeretek, mert mindent a könyvelőtől sem várhatunk el. Aztán kis pénzügyi tudás, hogy mi mennyibe kerül, erre mennyi pénzünk van, milyen tartalékaink lesznek, kiszállási stratégiák, stb.

Elhiszem, ha mindez roppant rémisztő így elsőre. De sokadikra is. Abban kell hinnünk, hogy minderre csak törekedni kell, tökéletes sosem lesz. Arról nem is beszélve, hogy ezeken mások is átesnek vagy átestek. Akik nem, sosem lesznek jó vállalkozók. És akkor lássuk még az utolsó kérdést:

Mennyi tudás?

Minél több. Sosem elég. És itt említhetnénk a közhelyes élethosszig tartó tanulást is. Ami viszont jó hír, hogy ez a tanulás már nem a hagyományos iskolarendszerben történhet csak, hanem a sokkal rugalmasabb önképzéssel. Ez pedig nagyon élvezetes tud lenni!

Iratkozz fel hírlevelünkre és ajándékba adjuk Neked a magazin egyik csúcsinterjúját!

És ez még nem minden!!!

Hírlevélen keresztül időnként egyedi, máshol nem megszerezhető akciós ajánlatot is kapsz vállalkozó interjúalanyainktól.

Görgess az oldal aljára és iratkozz fel!